torsdag 26 mars 2009

Borgerlig marknadsekonomi samt kommunism = utopier!



Borgerligheten/Alliansen har alltid försökt argumentera mot socialism genom att utmåla den som utopisk – det patetiska i dessa ansträngningar har alltid varit den manifesterade okunskapen och försöken att få mottagarna att blanda ihop socialdemokrati med sovjetisk kommunism. (Kommunism är utopi och ska inte – framförallt inte sovjetisk kommunism – blandas ihop med socialism och får absolut inte ihopkopplas med socialdemokrati)

Något som jag alltid hävdat och som jag nu tycker fler borde se som ett faktum är att; marknadsekonomi – och då allra tydligast den nyliberala varianten som våra borgerliga partier (och deras sammansvurna runt om i världen) förespråkat/realiserat i flera decennier – är en utopi!

Då jag undervisar om marknadsekonomi och förklarar att det är ett system baserat på att priset på varor och tjänster bestäms av ett fritt prissystem (i fri konkurrens) satt genom utbud och efterfrågan (där teorin är att; systemet driver fram en marknadsjämvikt där pris och kvantitet är lika för utbud och efterfrågan) – konstaterar eleverna alltid att: ”så är det ju inte i verkligheten”!
Eleverna granskar kritiskt och ser att det finns uppenbara systemfel. Konsumenterna betalar i princip alltid överpris för både varor och tjänster eftersom girighet och kvartalskapitalism kräver att det görs orimliga vinster som kan portioneras ut i form av oskäliga löner, bonusar, pensioner, aktieutdelningar, etc.
Det är också tydligt att det inte finns någon fungerande konkurrens inom stora delar av marknaden och att avregleringar inte pressar priser/höjer kvalitén (t.ex. på elmarknaden och i tandvården).
Uppenbart är också att det alltid varit den fria marknaden som frambringat ekonomiska kriser/lågkonjunkturer/depressioner – (t.ex. finans/bankväsende och IT-sektorn vid 90-talskrisen och dagens kris som också framförallt finans/bankväsende ligger bakom).

Slutsatsen är givetvis att världen idag – den globala marknaden samt de regionala och lokala – behöver tydliga spelregler! Tydliga/strikta regleringar, fungerande finansinspektioner, konkurrensregler, samarbete mellan olika aktörer (länder, organisationer, företag), etc.
Vi behöver ett EU som arbetar aktivt, konstruktivt och kraftfullt med dessa frågor.
Allt för att trygga välfärd samt säkra konsumenternas/medborgarnas rättigheter (i Europa, i Sverige, i vår kommun).

Världen behöver blandekonomi!

Rösta socialdemokratiskt i EP-valet – Europaparlamentsvalet – den 7 juni!

Inga kommentarer: