fredag 6 juni 2008

Partier som sålt sin själ!

Det är tragiskt att se hur två av våra regeringspartier successivt sålt sin själ och förlorat sina ideal. Idag är de bara bleka moderatkopior – marionetter utan någon trovärdighet.

Vi får gå tillbaks till Bengt Westerbergs och Olof Johanssons tid får att finna vad dessa partier en gång stod för.

Ord/begrepp som då på ett trovärdigt sätt förknippades med dessa personer och partier var t.ex.
Olof Johansson/Centerpartiet – ansvarstagande, kompromiss- och samarbetsvilligt, miljötänkande, jämställdhetstänkande, humanism, socialliberalism…

Försök att koppla dessa ord och begrepp till dagens centerparti och Maud Olofsson – nej just det, det går inte (det blir bara tragikomiskt).

Bengt Westerberg/Folkpartiet – jämställdhetstänkande, feminism, humanism, antirasistiskt, invandrarvänligt, socialliberalism…

Försök att koppla dessa ord och begrepp till dagens folkparti och major Björklund – nej exakt, det är omöjligt (det blir bara sorgligt).

”Nya Moderaterna” försöker idag på ett konstlat, falskt sätt visa upp sig som ett nytt/förändrat parti (t.ex. som ett arbetarparti) – men på sätt och vis är moderaterna samtidigt mer ärliga än sina allianskompisar, för vi vet alla att det bara är en tunn fasad – bakom den är moderaterna och Reinfeldt vad de alltid har varit.

Centerpartiet och Folkpartiet har dock förändrats – t.ex. är folkpartiet idag det parti som står Sverigedemokraterna närmast i en mängd frågor (Westerberg gråter). Partierna går i moderaternas ledband, något som tydligt avspeglar sig i hur politiken utformas/förs i t.ex. socialförsäkringsfrågor, flykting- och invandrarfrågor och skolpolitik.

Socialliberala vänner och bekanta som man möter (som alltid givit dessa partier sitt stöd) känner sig idag vilsna och svikna, ofta skäms de – de känner sig lurade och ångrar hur de lade sin röst i senaste valet.

Idag firar vi Sveriges nationaldag – vi firar den i ett Sverige som har blivit kyligare, mycket kyligare (i denna globala-uppvärmnings-tid).

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Centerpartiet och Folkpartiet har dock förändrats – t.ex. är folkpartiet idag det parti som står Sverigedemokraterna närmast i en mängd frågor (Westerberg gråter)."

Hur menar du? Bengt Westerberg hade aldrig något i fp att göra. Han var en förrädare som hörde hemma i VPK. Menar du att personer som Birgitta Ohlsson eller Erik Ullenhag "står närmast" sd i "en mängd frågor"?

Nils(s)on sa...

Nej - det menar jag absolut inte. Det är synd att det inte är personer som Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag som är de tongivande (de som sätter agendan) i dagens folkparti (de är humanister och socialliberala!). )Men som sagt - nu är det inte så!
Jag tror också att dessa två personer (och många med dem) har en annan syn på Westerberg än vad du har Tobias.
Fp:s och C:s exceptionella ideologiska omställning (framförallt på riksplanet) har skapat stor förvirring på det lokala planet, i landsting och kommuner. Folkpartister och centerpartister som inte vet hur de ska agera (följa partiledningens riktlinjer eller sitt politiska hjärta). Tydliga exempel finns t.ex. i min kommun - Norrtälje och i grannkommunen Täby - där de styrande skapat ett politiskt kaos!

Anonym sa...

Jag tycker att dessa "förvirrade" personer ska söka sig till något annat parti, exempelvis vänsterpartiet, miljöpartiet eller socialdemokraterna. Folkpartiet ska vara ett borgerligt parti, inte socialistiskt. Socialliberalism är ju en kombination av socialism och liberalism. I vilket annat land, som alltså är icke-socialistiskt, än Sverige hade ett socialliberalt parti betraktats som socialistiskt, men i Sverige lyckades dessa inidivder på något sätt hamna på den högra flanken.

Nils(s)on sa...

*S* - att vara socialliberal behöver ju inte med automatik innebära att man är förvirrad (men så som det nu står till i de liberala partierna så är det nog så).
Varje land är unikt - i Sverige har vi den här politiska ordningen/blocken, etc. (med - traditionellt starka - socialliberala inslag i både höger och vänsterblocken). Det är det vi har att förhålla oss till. (Men vi ser ju nu bevisligen stora förändringer - som också säkerligen kommer innebära att människor söker sig till nya partier).

Anonym sa...

Lustigt!

Jag anser mig vara liberal, men svor att aldrig rösta på fp sen Westerberg blev partiledare..

Frihet och socialism går bara inte ihop!

Nils(s)on sa...

Ett tips till Tobias och spiff är att läsa lite historia och samhällskunskap. En enkel start kan ju vara att kika in på Wikipedia - söka på socialliberalism (korrekta fakta där). Socialliberalism grundar sig inte på socialistiska idéer. Socialdemokratin har dock tagit till sig socialliberala idéer (vilket fungerar alldeles utmärkt). ;-)