tisdag 3 juni 2008

Yttrandefrihet kräver ansvar!

Igår kunde vi i landets alla tidningar (stora som små) se/läsa en massiv kampanj - en kampanj för att värna medias friheter, en kampanj mot en majoritet i Riksdagen som enligt en opinionsundersökning vill minska dessa friheter.
Kampanjen genomfördes med skräckpropaganda och populistiska inslag - fåniga ologiska exempel (hur t.ex. Schenströmaffären och polisens misstag i utredningen av barnmorden i Arboga inte skulle ha avslöjats med ny lagstifning. Med svarta pilar där det t.ex. kunde stå "Den här artikeln är ej godkänd av staten", etc.

Jag är helt övertygad om att en stor majoritet av de 60 procent i Riksdagen som ställer sig bakom en skärpning av tryck- och yttrandefrihetslagstifningen helt enkelt är trötta på all osmaklig och kränkande journalistik som idag florerar. Journalister och fotografer som terroriserar personer i deras privata sfär, journalister som förstör och försvårar polisutredningar, journalister som smutskastar, skanadaliserar och ärekränker privatpersoner och företag. Allt för att skapa maffiga, säljande rubriker.

Då kritik framförs mot svensk media brukar de ofta svara - det är mycket värre i andra länder, och i nästa andetag så tar media ett steg närmare "andra länder", som t.ex. Storbritannien och Tyskland. Det är ju den utvecklingen som våra riksdagspolitiker vill stoppa/undvika!

Som lärare undervisar jag kontinuerligt om vad som är kriterierna för en demokrati, hur vi måste värna vår demokrati och stödja demokratiprocesser världen över. Centralt i undervisningen är alltid våra friheter; yttrandefrihet, tryck- pressfrihet, mötesfrihet och religionsfrihet. Något som alltid återkommer i arbetet med friheterna är klyschan; frihet kräver ansvar. Och så är det naturligtvis.
Men som det ser ut idag så är det i princip bara obstinata tonåringar (och då i mindre allvarliga sammanhang) OCH stora delar av MASSMEDIA som inte vill förstå det!

I den riksomfattande kampanjen finner jag ingen självkritik från chefredaktörer, ansvariga utgivare, journalister, etc.?

Ta och visa ansvar massmedia - (på så vis försvaras friheterna) - så kommer Riksdagen inte röra tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2589156.ab

Intressant läsning om "regim-skalven" i Burma och Kina - av Naomi Klein

Inga kommentarer: