torsdag 10 juli 2008

Företeelser som ökar i Sverige! Del 2. Utanförskapet


De ekonomiska klyftorna ökar i Sverige – de stora arbetstagargrupperna ska hålla igen (så pass att det nu t.o.m. ser ut som att många får reallöneminskningar) – samtidigt som näringslivsdirektörerna får kraftigt ökade löner!

Socialdemokraterna misslyckades med stora delar av politiken mot utanförskap (med att minska arbetslösheten, förtidspensionerna, sjukersättningarna, marginaliseringen).
Attackerna var många och skarpa från Alliansen! Detta var en av de stora orsakerna till valförlusten 2006. Men hur har då den nya regeringen lyckats i denna så centrala fråga?

Enligt Fokus och Swedbanks undersökning har andelen personer som tre år i rad gått på olika former av sociala ersättningar ökat från 3,9 procent 1993 till 6 procent 2006. Därefter har sannolikt uppgången hejdats, men någon tydlig nedgång kan heller inte skönjas - trots den starka högkonjunkturen!
Oavsett regering, säger rapporten, hamnar de mest ekonomiskt utsatta i kläm.
Med tanke på regeringens mallighet i dessa frågor så krävs betydligt bättre resultat!

(PS. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ville - till ekot - inte riktigt svara på om det är bra eller inte med växande inkomstskillnader i Sverige.)

Inga kommentarer: