onsdag 28 maj 2008

Elitklasser! - Ogenomtänkta förslag duggar tätt från major Björklund!

Elitklasser"...tja - bara begreppet känns helt surrealistiskt.

* Så fort någon/några fördjupar sig mer inom ett eller några ämnen (enligt Björklunds förslag) så skulle De alltså vara någon sorts elit? Med det resonemanget så har vi idag redan massor av elitklasser både i grundskolan och i gymnasieskolan, t.ex. musikklasser, olika inriktningar inom media och idrott samt en hel del yrkesprogram... (inriktningar och program där det ofta är inträdes- antagningsprov osv ). Men dessa utbildningsformer (klasser) benämner Björklund inte som "elit"? Björklund har helt enkelt en sjuk människo- och världssyn. När det handlar om teoretiska ämnen som natur- och samhällsvetenskap, DÅ kan vi börja prata om elit? (enligt Björklund).

* Behovet av "elitklasser" finns inte! Skol- och kursplaner är redan utformade så att utbildningarna ska bedrivas utifrån elevens behov, egna mål, kapacitet, osv (en individualiserad skola) - så de elever som vill läsa i ett högre tempo, med mer djupkunskaper, osv. - de har redan idag rätt till det!!!

* Istället för att skapa något "nytt" - "elitklasser" (ett system som tydligt sorterar elever) - så ska skolan (och då kanske framförallt gymnasieskolan) stärkas i den form som är idag!

* Om det införs sorteringsklasser/elitklasser på gymnasiet - vem/vilka vill gå i en "vanlig" klass när det finns en "finare" elitklass. Och vem/vilka arbetsgivare vill anställa någon som "bara har gått i en vanlig klass"?

*Lite konstigt att lärarförbunden och Mona Sahlin ställt sig försiktigt positiva till förslaget. Givetvis ska skolan ge goda möjligheter till fördjupning, ge goda förutsättningar för olika lärstilar och olika tempo i inlärningsproesser. Men det är någonting helt annat än elitklasstänkande!

Nej - förslaget är bara dumt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

What the ****???
Det där är ju ren inkompetens, att införa ngt som kan jämföras med "elitklasser" som du säger.
Förslaget är otroligt dumt och bör kasseras fortast möjligt.
//Simon Williamsson

Anonym sa...

Men hockey-gymnasium är OK?

Nils(s)on sa...

Japp - hockeygymnasier är helt ok! Läs mitt inlägg (ovan)!