måndag 26 maj 2008

Avveckla Komvux?

Livslångt lärande? - Snart något bara för dem som har råd!

Regeringens politik underlättar inte precis för vuxna människor med "fel" utbildning - eller de som saknar utbildning. Idag har Komvux färre platser att erbjuda i 70% av våra kommuner - 30 000 färre platser - jämfört med 2003. Genom en sådan politik har regeringen sparat 600 miljoner (1/3 av anslagen till Komvux).
Motivet från regeringen är: det är god konjunktur!
Konstigt motiv? God konjunktur är ju = perfekt tid att utbilda, vidareutbilda, ombilda, utveckla, "våga" osv.
Senaste dagarnas debatt om outbildade lärare är et utmärkt exempel. Den statliga utredingens förslag är utmärkt (att bara tillåta skolorna att fastanställa behöriga lärare). Men då behövs möjligheten för alla obehöriga i skolan att få vidareutbilda sig - och många behöver då gå vägen via Komvux!
Det ser ut på ett liknande sätt innom många sektorer i Sverige!
M.a.o. - Komvux behövs - för att stärka arbetsmarknaden i Sverige och för att ge vuxna människor möjligheter till livslångt lärande (något som jag tror att Alliansen också basunerat ut?).
Komvux behöver stärkas och utvecklas - inte avvecklas.
Vi måste ta tillvara alla människors kompetenser samt möjligheten att utforma ett samhälle där människor kan känna att det hamnat rätt/där de behärskar det de arbetar med, m.a.o. ett kompetent samhälle!

Inga kommentarer: