lördag 7 juni 2008

Årets högtid är igång! Slaget om Europa! EM i fotboll!

Härligt. Två klart underhållande matcher. Fyra lag som kliver ut och spelat offensiv fotboll – visserligen med en del premiärnerver – men det lovar gott!
(Inget trist gammalt italienskt rullande i backlinjen halva matchen)

Schweiz bjöd upp väl och var egentligen värda en poäng. Men jag hoppas att denna match var en tillfällig svacka för Tjeckien - att de snart hittar sitt gamla spel och tar sig vidare ur gruppen.
I de senaste mästerskapen har ju Tjeckien visat att de är en världsnation – att de förtjänar en plats i en final (förra EM spelade de den finaste fotbollen av alla). Men de har ständigt haft marginalerna emot sig – skador, domslut och trista straffläggningar, etc. Måste här också säga – ruggigt vad jag saknade Rosicky, Poborsky samt framförallt en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna – Pavel Nedved!
(Men jag tror och hoppas att Jankulovski, Grygera, Ujfaluši, Plašil, Koller, m.fl. fyller tomrummet! Och så har de ju världen bästa målvakt!)

Bättre fart i match nummer två. Båda lagen bjuder på finfin underhållning, men Portugal ÄR det bättre laget och vinner helt rättvist! Dock extremt tråkigt att återigen då och då få se hur flera av portugiserna förvandlar sig till en falskspelande gycklargrupp, utklädda till små tomtar – gycklare som inte kan stava till MAN! Nuno Gomes och Deco t.ex. – faller/filmar/gnäller i 70% av närkamperna de hamnar i! Clowner! Tur att de har spelare som Ronaldo och Pepe som räddar hedern!

Andra clowner är alla jönsarna i tv4! En supernervig och ständigt fjantig Ola Wenström (som har otroliga svårigheter med att få ihop en fullständig mening). En enerverande Hedman samt Ekwall och Lundh som enbart utgör dryg, flottig utfyllnad! Matchkommentatorerna kommer dock undan med anseendet i behåll!
Snälla, snälla SVT, tv3, viasat sport, canal+sport eller vilken jäkla liten lokal-tv-kanal som helst – blixtinkalla ett team som kan sända parallellt med tv4, erbjud tv4 ert folk, köp upp tv4 – gör någonting!!! Så att EM blir den KOMPLETTA fest som den är värd att vara!

Tyskland – Polen imorgon! Kan bli riktigt kul!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3244&a=777434

fredag 6 juni 2008

Partier som sålt sin själ!

Det är tragiskt att se hur två av våra regeringspartier successivt sålt sin själ och förlorat sina ideal. Idag är de bara bleka moderatkopior – marionetter utan någon trovärdighet.

Vi får gå tillbaks till Bengt Westerbergs och Olof Johanssons tid får att finna vad dessa partier en gång stod för.

Ord/begrepp som då på ett trovärdigt sätt förknippades med dessa personer och partier var t.ex.
Olof Johansson/Centerpartiet – ansvarstagande, kompromiss- och samarbetsvilligt, miljötänkande, jämställdhetstänkande, humanism, socialliberalism…

Försök att koppla dessa ord och begrepp till dagens centerparti och Maud Olofsson – nej just det, det går inte (det blir bara tragikomiskt).

Bengt Westerberg/Folkpartiet – jämställdhetstänkande, feminism, humanism, antirasistiskt, invandrarvänligt, socialliberalism…

Försök att koppla dessa ord och begrepp till dagens folkparti och major Björklund – nej exakt, det är omöjligt (det blir bara sorgligt).

”Nya Moderaterna” försöker idag på ett konstlat, falskt sätt visa upp sig som ett nytt/förändrat parti (t.ex. som ett arbetarparti) – men på sätt och vis är moderaterna samtidigt mer ärliga än sina allianskompisar, för vi vet alla att det bara är en tunn fasad – bakom den är moderaterna och Reinfeldt vad de alltid har varit.

Centerpartiet och Folkpartiet har dock förändrats – t.ex. är folkpartiet idag det parti som står Sverigedemokraterna närmast i en mängd frågor (Westerberg gråter). Partierna går i moderaternas ledband, något som tydligt avspeglar sig i hur politiken utformas/förs i t.ex. socialförsäkringsfrågor, flykting- och invandrarfrågor och skolpolitik.

Socialliberala vänner och bekanta som man möter (som alltid givit dessa partier sitt stöd) känner sig idag vilsna och svikna, ofta skäms de – de känner sig lurade och ångrar hur de lade sin röst i senaste valet.

Idag firar vi Sveriges nationaldag – vi firar den i ett Sverige som har blivit kyligare, mycket kyligare (i denna globala-uppvärmnings-tid).

tisdag 3 juni 2008

Vilka styrande i Norrtälje kommun kan och vill ta ansvar?

Vi socialdemokrater är djupt oroade - vi ser dagligen exempel på hur kommunen vansköts, hur våra invånare inte får det de har rätt till (god; vård, utbildning, barnomsorg, osv.). Vi ser hur förvaltningschefer säger upp sig och hur en kommundirektör får sparken. Vi ser hur de styrande missköter sina uppdrag, hur de inte kan eller vill ta ansvar!
I tisdags framförde (debattartikel i Norrtelje Tidning) några av kommunens styrande centerpartister sin oro kring elevhälsovården i Norrtälje kommun. När man läser artikeln kan man lätt få intrycket av att centerpartiet sitter i opposition? Hallå - vakna! Ni styr kommunen!

Frågan om elevhälsovården var uppe på kommunfullmäktige den 26/5 – då var det knäpptyst från dessa centerpartister! Artikelförfattarna som skriver om att ”Ta fram pengar till elevhälsovården” gör det i sin ställning som ledamöter i Tiohundranämnden, men Bengt Ericsson och Kajsa Hansson sitter även med i kommunfullmäktige. Vilken roll tänker dessa centerpartister inta – som personer som tar ansvar för frågor som ska avgöras i kommunen, eller ska de bara stå som åskådare från en ”Tiohundraläktare”? Och var finns centerpartisterna i barn- och skolnämnden – där besluten fattas? Frågorna är deras ansvar – eller är Bengt och Kajsa villiga att ge kommunen ett extra anslag från Tiohundra för att få bukt med problematiken i kommunen? (Tror inte det!)

Bengt och Kajsa försöker visa upp en humanistisk sida, att de bryr sig om våra barn och ungdomar i Norrtälje kommun, men har de i Tiohundra makten att lösa frågorna? Nej!
Våga inta den roll där ni har makten! (Och hur står det till med kommunikationen inom centerpartiet egentligen?).

Allt detta vittnar återigen om sprickan inom den borgerliga ledningen i vår kommun!

Även vi socialdemokrater är djupt oroade över elevhälsovården, över det stora ohälsotalet i vår kommun, osv. Det är också lätt att se sambanden/orsakerna. Norrtälje kommun ligger i botten (år efter år) bland Sveriges kommuner i de underökningar som årligen redovisar vilka resurser som satsas på skola och förskola. Stora barngrupper i förskolorna, stora klasser i skolorna, få förskollärare, många obehöriga lärare, få kuratorer och skolsköterskor, små resurser till barn- och ungdomspsykiatrin, dålig arbetsmiljö, osv.
Vad ger det? Det kan alla räkna ut!

Centerpartiet - ni styr kommunen tillsammans med era ”allianskompisar” (eller försöker styra). Ni har makten att göra någonting - Ni kan (eller borde kunna) och Ni ska ta ansvar! Gör det, Nu!

Vi socialdemokrater vill och kan ta ansvar!

Krassman uttrycker sig väl om Bildts pinsamma hantering i Danielssonaffären

Yttrandefrihet kräver ansvar!

Igår kunde vi i landets alla tidningar (stora som små) se/läsa en massiv kampanj - en kampanj för att värna medias friheter, en kampanj mot en majoritet i Riksdagen som enligt en opinionsundersökning vill minska dessa friheter.
Kampanjen genomfördes med skräckpropaganda och populistiska inslag - fåniga ologiska exempel (hur t.ex. Schenströmaffären och polisens misstag i utredningen av barnmorden i Arboga inte skulle ha avslöjats med ny lagstifning. Med svarta pilar där det t.ex. kunde stå "Den här artikeln är ej godkänd av staten", etc.

Jag är helt övertygad om att en stor majoritet av de 60 procent i Riksdagen som ställer sig bakom en skärpning av tryck- och yttrandefrihetslagstifningen helt enkelt är trötta på all osmaklig och kränkande journalistik som idag florerar. Journalister och fotografer som terroriserar personer i deras privata sfär, journalister som förstör och försvårar polisutredningar, journalister som smutskastar, skanadaliserar och ärekränker privatpersoner och företag. Allt för att skapa maffiga, säljande rubriker.

Då kritik framförs mot svensk media brukar de ofta svara - det är mycket värre i andra länder, och i nästa andetag så tar media ett steg närmare "andra länder", som t.ex. Storbritannien och Tyskland. Det är ju den utvecklingen som våra riksdagspolitiker vill stoppa/undvika!

Som lärare undervisar jag kontinuerligt om vad som är kriterierna för en demokrati, hur vi måste värna vår demokrati och stödja demokratiprocesser världen över. Centralt i undervisningen är alltid våra friheter; yttrandefrihet, tryck- pressfrihet, mötesfrihet och religionsfrihet. Något som alltid återkommer i arbetet med friheterna är klyschan; frihet kräver ansvar. Och så är det naturligtvis.
Men som det ser ut idag så är det i princip bara obstinata tonåringar (och då i mindre allvarliga sammanhang) OCH stora delar av MASSMEDIA som inte vill förstå det!

I den riksomfattande kampanjen finner jag ingen självkritik från chefredaktörer, ansvariga utgivare, journalister, etc.?

Ta och visa ansvar massmedia - (på så vis försvaras friheterna) - så kommer Riksdagen inte röra tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2589156.ab

Intressant läsning om "regim-skalven" i Burma och Kina - av Naomi Klein