Fyra av tio väljare säger att de skolpolitiska frågorna skulle kunna avgöra vilket parti de kommer att rösta på!
I senaste LR-tidningen så redovisas mycket intressanta resultat från undersökningar Lärarnas Riksförbund låtit göra.
Något oväntat är det kanske att tre fjärdedelar av M- och FP-väljarna anser att friskolors vinst ska användas i skolverksamheten eller betalas till kommunen. I synen på friskolor är det stor skillnad mellan politiken och väljarnas åsikter.
Lagstiftning ger ägarna av friskolor rätt att fritt använda den vinst verksamheten kan ge. Men det får kraftig kritik av väljarna. Borgerliga väljare gillar följaktligen den ordningen ungefär lika litet som oppositionens sympatisörer!
Ett resultat som däremot inte är lika förvånande är att Nio av tio tillfrågade inte tror att den svenska skolan överallt har likvärdig kvalitet i undervisningen. Detta ser ju såklart alla som har den minsta lilla insyn i svensk skola! Kommunerna prioriterar på helt olika sätt i vårt land och även inom kommuner kan skillnaderna vara ohyggligt stora mellan hur resurser fördelas till skola/undervisning. Likvärdig skola är ett krav (något som förordas enligt skollagen) – men är bara en illusion!
Som ett resultat av denna verklighet kan vi se i LR:s undersökning att 73 procent anser att staten bör ta över finansieringen av skolan.
Metta Fjelkner framför i en debattartikel i DN (som i stora delar är mycket klok) att de politiska partierna inte lyssnar på sina väljare. Detta stämmer inte helt.
Jag var på distriktskongress (Socialdemokraterna i Stockholms län) för två helger sedan. Där arbetade vi bl.a. fram ett mycket bra regionalpolitiskt program (med ett stort avsnitt om skola/utbildning som i stort går i linje med LR:s och mina åsikter) samt behandlade ett stort antal motioner (varav en behandlade friskolor och vinstutdelning). Kongressen beslutade att vi ska återuppta arbetet med att införa ett system med non-profit- skolor.
(Ett system där skolor drivs efter samma princip som i andra nordiska länder, där eventuell vinst återinvesteras i verksamheten.)
Vi lyssnar på våra väljare!
Första maj 2019
5 år sedan