söndag 2 november 2008

Girig superüberklasse = Alliansen?

I Allianstidningen DN läser jag en kritisk artikel om hur den globala ekonomin ser ut, om ”superklassens” spekulationer och gigantiska makt.
Denna superüberklasse bestående av några tusen personer kontrollerar/förfogar över TVÅ TREDJEDELAR av världens totala tillgångar (över 100 biljoner dollar). Vem som helst borde inse att detta är helt sjukt – några tusen personer – över tillgångar som givetvis på ett eller annat sätt i mycket stor utsträckning borde tillhöra oss alla!

Borg är i farten – talar högt och brett om giriga direktörer, att bonusar måste slopas och att finansmarknaden måste ta ett tydligare och större ansvar. Gammal sossejargong m.a.o. ;-)

Inom Alliansen är det många som kallar Borg och Littorin för smygsossarna.

När man lyfter på locket och ser vad som finns under ”de nya moderaternas” yta – så ser vi fortfarande samma gamla mörkblå höger, t.ex. i uttalanden om presidentvalet, de moderata riksdagsledamöterna är de enda som stödjer McCain (och då vet vi att Republikanerna står lååångt till höger om Alliansen, det är dit de riktiga moderaterna vill, det är med McCains tankar våra moderater VILL identifiera sig). Ett uttalande från en moderat: ”Jag litar inte på Barack Obama, eller en person som växt upp som han. Man blir som dem man umgås med. Jag tycker han är alldeles för liberal, inom många områden rent kommunistisk”.

Jag satt och tittade på filmen Titanic med min äldsta dotter igår kväll. Något som är slående är vilket politiskt budskap som trummas fram filmen igenom. Jag satt och tänkte efter filmen att – ja så är det ju i nästan all film och litteratur, en enorm kritik mot överklassen, mot de giriga, mot den ekonomiska eliten – i drama, action, dokumentär, komedi…riktat mot såväl vuxna som barn.

Det som då förbryllar mig – ser inte de borgerliga samma saker som jag (i film och litteratur) eller är det så att de går och ser Titanic - tycker att det är en underbar film (välgjord) men att den de tycker att det är jäkligt synd om det är killen som blir snuvad på sin fästmö av Leonardo DiCaprio och att det är fasansfullt att en stor diamant släpps i havet i slutscenerna.

Vilka identifierar sig Alliansens och dess väljare med? Mr Burns i The Simpsons?