onsdag 3 september 2008

Vi är för eleverna, inte mot privata skolor, del 2

Vi socialdemokrater tycker att det ofta finns en väsentlig skillnad mellan kommunal skola och privat skola och det är det sociala ansvaret. Vi tycker att skolpengen skall användas till mer än bara kostnader för lärare, lokaler och skolmaterial. Vinster i friskolorna borde inte gå före socialt ansvar för eleverna.Vi anser att om en elev mår dåligt så ska denna elev kunna besöka en skolhälsovård och prata med en skolsköterska eller kurator. (Hur mycket av skattebetalarnas pengar skall få gå till vinst när man vet att vissa skolor inte ens har en fungerande skolhälsovård?)

Alla elever har inte heller samma förutsättningar, därför anser vi att alla elever skall få det stöd de behöver för att kunna slutföra grundskola och gymnasieskola. Att arbeta med dessa frågor är att ta ett socialt ansvar. Idag finns det exempel på många privata skolor som inte tar sitt sociala ansvar. De pengar som blir kvar efter att lärare, lokaler och skolmaterial betalats går till vinster för friskolans ägare.

Som elev och förälder ska man kunna lita på att vissa saker tar skolan ansvar för, men i dagens Sverige finner vi bland de privata skolorna skräckexempel som t.ex. gymnasieskolor som inte erbjuder skollunch och skolor, som har en veckas idrott per år istället för en gång i veckan, osv.
Som tur är så finns också en mängd seriösa privata skolor – men detta leder såklart till frågan om hur det är med en lika skola för alla, likvärdig utbildning och gemensamma regler.

Vi tycker att dagens regelverk borde ändras så att kommunala skolor och privata skolor i framtiden kan konkurrera på lika villkor. Det borde dessutom vara ett krav på att alla skolor oavsett huvudman skall ta ett socialt ansvar.

Det minsta man som medborgare har rätt att kräva är att kraven är desamma i kommunens skolor och i de privata skolorna!

Inga kommentarer: