torsdag 7 augusti 2008

130 miljarder åt helvete - fusk, fusk och åter fusk












Jag läste en mycket intressant artikel för en ca. elva-tolv år sedan (det var i alla fall under tiden då jag studerade i Kalmar) – artikeln var författad av två ekonomer. Orsaken till att jag kommer ihåg artikeln är de tänkvärda slutsatserna som framfördes om skattefusk och bidragsfusk. Ekonomerna hävdade att om det inte skulle förekomma något sådant fusk alls så skulle ALLA skatter (moms, inkomstskatt, aktieutdelningskatt, etc.) kunna sänkas med 7%!

Vilka resurser det skulle frigöra – något som skulle gynna ALLA människor i detta land (företagare, anställda, investerare, etc.)!

Men nu är det tyvärr så att vissa människor alltid tycks vilja tillskansa sig mer än vad de egentligen ska ha – girighet driver de som har möjlighet att fuska till att fuska – och de ärliga och de som inte har någon möjlighet att fiffla blir drabbade (snedvriden konkurrens och uteblivna skatteinkomster till stat och kommuner, etc.).

Den rapport som nu i dagarna kom från skatteverket visar att en generell sänkning av skatterna kanske t.o.m. är lite lågt räknat. Det totala skattefelet är enligt skatteverkets beräkningar hela 10% av den totala fastställda skatten i Sverige eller uttryckt i pengar; 130 miljarder kronor! (Lägg därtill allt annat fiffel i vårt land).

De som tycks fuska mest enligt skatteverket är småföretagare.

Det behövs ett paradigmskifte då det gäller skattemoral och fusk/mygel i allmänhet – annars så får vi inte bara en snedvriden marknad utan också ett snedvridet samhälle med växande inkomstklyftor sämre välfärd och mindre möjlighet att kunna sänka skatter.

Vi behöver företagare – micro, små/medelstora och stora – annars stannar Sverige!
Det vi behöver är driftiga, kompetenta och ÄRLIGA företagare och arbetsgivare – sådana företagare beundrar och respekterar jag!

Apropå fusk – jag skrev nyligen här i bloggen om fusket i byggbranschen (12 juli) – eländet bara fortsätter. Mitt i Stockholm arbetar nu litauer för 5 euro i timmen – och de har fått bo i en container – ”Det är en indirekt slavhandel, konstaterar Byggettans ordförande Johan Lindholm”.

Och tidigare i veckan skrev jag om fuskande mäklare och direktörer…

Ansvariga - gör någonting! Börja t.ex. att lyssna på de seriösa i branscherna (företagare, fack m.fl.) som har förslag på lösningar och önskemål!

(Ja det var en del deprimerande ord så här i ett regnigt Sverige)

2 kommentarer:

Krassman sa...

Måns: Har du sett Lars Ohlys förslag på detta. Det måste ju vara ditt inlägg som han lanserade under sitt tal i Gnesta idag. Vilken Cpoy-cat han är va :)

Nils(s)on sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.