söndag 3 maj 2009

Apropå öronmärkta pengar…



Två personer med mycket makt har under den senaste tiden uttalat sig en mängd gånger om att skolan i Norrtälje kommun inte ska bli sämre – nej den ska tvärtom bli bättre!
Två personer som i princip inte kan någonting om skola – men som är mycket duktiga på att lova saker!
Den ene är Norrtälje kommuns kommunalråd Kjell Jansson har tidigare sagt att Norrtälje ska bli Stockholm läns bästa skolkommun…han har också sagt (nu i dessa kristider) att de styrande (moderaterna och dess medlöpare) ska värna skolan (samt TioHundra och socialen). Den andre är moderate riksdagsledamoten (från Lohärad) Göran Pettersson – som menar att skolan är viktig (wow Göran – är den?), och att kommunen nu gör insatser för att förbättra undervisningen (med den fantastiska insikten om att det är klokt att bygga en bra grund under de första skolåren – att det är viktigt att barnen lär sig läsa, skriva och räkna – halleluja – det har vi lärare aldrig tänkt på tidigare).

Det är inte riktigt vad vi ser! Vi ser stora neddragningar inom skolan. Ett rekord i varsel (som det inte finns någon logisk förklaring till), indraget enhetsbidrag (som drabbar alla kommunens skolor), exceptionellt usla avtal inom viktiga områden som; skolskjutsar, datorer och kopiering, lokalhyror (som drabbar alla kommunens skolor), osv, osv… Jag skulle vilja se en öronmärkning av skolpengen – pengarna ska givetvis gå till utbildning!

I princip den enda anledningen till att det finns en hel del god utbildning i Norrtälje kommun (att många elever utvecklar kunskaper och förmågor på ett fint sätt – att resultaten ofta är helt ok och ibland riktigt bra, utifrån de förutsättningar som ges) är att det finns en stor mängd skolpersonal som ser sitt jobb som ett kall, som gör sitt yttersta för eleverna (mer än de får lön för). För de flesta som gör ett gott arbete inom skolan är uppskattning från elever, föräldrar och kollegor samt en yrkesstolthet (vetskapen om att vi gör ett viktigt jobb) drivkraften.

Personer som Kjell och Göran har INGEN del i det goda arbete som görs inom kommunens skolor – tvärtom - de bidrar endast med att göra det svårare och tuffare för elever och lärare.

Jag hoppas att kommunens innevånare kommer ihåg moderaternas löften och att de granskar den fortsatta skolpolitiken – det är inte mycket mer än ett år kvar till nästa val!

Inga kommentarer: