måndag 4 maj 2009

Apropå Sverigedemokraternas opinionsläge

Det har gång på gång – från olika håll – framförts krav på att Reinfeldt och co ska ge besked om hur de skulle agera om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen (något vi hoppas aldrig kommer hända) och framförallt om de skulle få en vågmästarroll.
Reinfeldt har INTE givit några besked!

Vi socialdemokrater har tydligt deklarerat att vi ALDRIG skulle göra oss beroende av eller samarbeta med de främlingsfientliga Sverigedemokraterna – en tydlig upplysning till väljarna!

Det finns idag två tydliga block i svensk politik, om inget av dessa block får egen majoritet i riksdagsvalet och heller inget parti byter block för att skapa en ny majoritet (ett scenario som är fullt möjligt) – så vore det högst befogat att de rumsrena partierna har en uppgörelse om ett förfarande.

Det mest passande vore att de rumsrena partierna helt enkelt bortsåg från Sverigedemokraternas valresultat – att man tittade på de två blockens resultat och därefter lät det största blocket bilda en regering! Och att sedan uppgörelsen också innebar att man i alla frågor i riksdagen ignorerade Sverigedemokraternas röster – att inget av de rumsrena partierna någonsin söker stöd eller samarbetar med Sverigedemokraterna!

En sådan uppgörelse vore mycket bra att kunna kommunicera till väljarna redan idag – det skulle visa att dagens riksdagspartier sätter demokratiska värderingar högst på dagordningen.
Det skulle visa väljarna att en röst på Sverigedemokraterna är en bortkastad röst (viket förhoppningsvis skulle leda till att de inte får någon riksdagsplats)!

Reidar Carlsson försöker på ett besynnerligt desperat sätt (i sin ledare i Norrtälje Tidning) förvränga resultatet av Socialdemokraternas och Sahlins rakryggade hållning i frågan – till att den skulle skapa en svekdebatt som gynnar Sverigedemokraterna. En sådan förvriden syn på en sådan här fråga/ett sådant resonemang – trodde jag bara att Sverigedemokraterna själva kunde ha!

Något som är ett svek – det är att inte Reinfeldt tar avstånd från Sverigedemokraterna och att han inte ger väljarna besked om man kan tänka sig att samarbeta med SD eller inte!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ni kan mycket väl komma att hamna i ett läge där ni kommer att behöva SD:s röster för att fälla regeringen Reinfeldt. Hur ser du på det? Ger ni hellre stöd åt den nuvarande regeringen även om SD skulle vara beredda att stödja er politik? Kategoriska uttalanden är farliga och en svekdebatt kan komma efter 2010.

/Johan

Nils(s)on sa...

Johan - hur svårt är det att förstå???
Säger vi att vi ALDRIG skulle göra oss beroende av Sverigedemokraterna - så menar vi det! Så svaret är ja - vi ger hellre stöd åt den nuvarande regeringen än att vi sätter oss i en regeringsställning med stöd av SD! M.a.o. - någon svekdebatt kan det inte bli!
Skulle vara fint att få liknande besked från Alliansen!

Anonym sa...

Det är enkelt att förstå i teorin, men tom du måste väl begripa att det inte fungerar i praktiken? Om SD skulle vara beredda att ge stöd åt er, t ex i frågan om höjd A-kassa, så kommer det att bli fullständigt omöjligt för er att motivera för era väljare att ni hellre stödjer alliansens förslag att bibehålla dagens lägre nivå bara för att stänga ute SD från inflytande. Det kommer bara att leda till ytterligare sympatier för SD och minskat stöd för er. Du ska se att det hela kommer att landa i en diskussion kring vad ordet "beroende" egentligen betyder. "Vi kan ju inte hindra dem att stödja oss, men vi är inte beroende av dem" kommer det att heta. Garanterat.

Däremot litar jag på att Mona Sahlin menar allvar när hon säger att "JAG (för det var så hon uttryckte det i sitt första maj-tal, notera det) aldrig kommer att göra mig beroende av Sverigedemokraterna". Hon kommer nämligen att avgå direkt efter valet vid en eventuell valförlust. Det tror jag nog att nästan alla är överens om.

/Johan

Nils(s)on sa...

Jag begriper det både i teorin och i praktiken Johan!
Vi tar ditt exempel om A-kassan. Om vi (de rödgröna) kommer till makten och tar ett beslut om att höja A-kassan - så har ju vi fler röster än Alliansen, m.a.o. - vi kan genomföra höjningen (återställandet). Hur SD röstar struntar vi i. Det är ju därför som det är så viktigt att ha en sådan uppgörelse mellan de rumsrena blocken. I ett sådant läge kan dock även Alliansen få genom frågor genom att söka stöd av något/några/alla partierna bland de rödgröna. (Och givetvis gäller samma spelregler om Alliansen skulle vinna!). Jag hoppas innerligt att dagens riksdagspartier kan deklarera en sådan uppgörelse SNART!

PS. Hur Mona gör efter valsegern får hon själv avgöra!

Anonym sa...

Men du föreslog ju först att det största blocket ska få regeringsmakten och att du vill bortse från ev. SD-mandat i riksdagen. Hypotetiskt scenario då är ju att ni inte har majoritet. Lägger ni inte fram ett förslag om höjd a-kassa om SD deklarerar att de ska stödja det och det skulle betyda att ni fick majoritet?

Inkonsekvent tankebana.

Nils(s)on sa...

Anonym (trist att du är anonym - vågar du inte stå för vad du tycker/tänker?): Förstår du inte - jag har ju tydligt förklarat hur det skulle kunna gå till! Minoriteten (i olika frågor) bland de rumsrena partierna lägger ner sina röster (eller sympatiröstar för att visa att sd inte har någon makt) så att sd:s röster inte spelar någon roll (även om de säger sig stödja ett förslag - oavsett om det är ett förslag från Alliansen eller De RödGröna)! Enkelt! (Och INTE inkonsekvent). Hoppas du fattat nu!