måndag 23 augusti 2010

RUT en del av Alliansens systemfel
Jag blir beklämd när jag läser alla dessa insändare och debattinlägg som målar upp de som verkar inom hushållsnära tjänster som offer. Jag börjar undra om det inte är något bluffkampanjande från välbärgade ungmoderater i Djursholm.


”De rödgröna vill göra mig bidragsberoende” – Vad? När man läser argumentationen i dessa inlägg så kan jag inte tolka det som annat än en gigantisk smutskastning mot alla företagare som varit verksamma i branschen innan RUT infördes – ett hån mot företagare som inte varit bidragstagare och som betalat skatt och avgifter på ett korrekt sätt. Nu låter det som att det INTE GÅR att bedriva verksamhet inom denna sektor utan RUT (konstigt?). En fråga till alla er som argumenterar på detta sätt: hur kan det komma sig att det inom denna bransch måste finnas ett bidragssystem (RUT) för att företagande ska kunna fungera men inte inom andra branscher - jag har massor av vänner och släktingar som driver egna företag, inte fan kräver de någon form av ”RUT-avdrag” för att kunna vara verksamma, och de utför vita jobb/tjänster. Argumentationen är ett hån mot alla andra branscher som på ett schyst och hederligt sätt bidrar med goda arbeten, samhällsnytta, skatter, osv. Något som givetvis de som verkar inom hushållsnära tjänster också kan – det har massor av goda entreprenörer bevisat genom tiderna!


Något som också ofta förs fram i debatten från RUT- avdragsanhängare är att systemet är så bra för vanliga människor som har svårt att få ihop livspusslet – att det är ett system som är bra för barnfamiljer, ensamstående pappor/mammor, osv. Men det har tydligt visat sig att systemet är till för de redan välbärgade – de som redan tidigare mycket väl hade råd med tjänsterna utan avdrag och som även nu har råd att betala vitt och utan bidrag!


”Bara 107 av 81 000 Endast 6 promille av låginkomsthushållen köper hushållsnära tjänster och bland medelinkomsttagarna köper endast 1 procent hushållsnära tjänster.
Majoriteten av avdragen som beviljats kommer från den fjärdedel av hushållen med högst inkomst. Ensamstående föräldrar har pekats ut som nya köpare av tjänsterna, men av de 81 000 hushåll som beviljades avdrag var endast 107 av dem ensamstående föräldrar med låg inkomst.”


Vissa undersökningar pekar på att RUT inte är någon stor valfråga – men för mig är det ett tydligt exempel på ideologiska skillnader och på de systemfel som finns inbyggda i Alliansens girighetskapitalistiska bygge – ett system som i grunden alltid bygger på att de som redan har det bäst ställt ekonomiskt i vårt samhälle ska få det ännu bättre!
Dags att åteupprätta de vackra orden och föra in dem i vårt samhällsbyggande igen: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Vackert!

Inga kommentarer: